Po zimie wszyscy jesteśmy spragnieni świeżości, dlatego cieszymy się każdą oznaką wiosny. Również w kuchni szukamy czegoś odżywczego i lekkiego w sam raz na posiłek w cieplejsze dni. Lekka a jednocześnie bardzo zdrowa sałatka z tofu wędzonym sprawdzi się w tej roli doskonale. Możesz ją także spakować do lunchboxa na posiłek w trakcie pracy.
Składniki:
- sałata – lodowa lub najlepiej rzymska
- pół kostki tofu wędzonego
- ogórek konserwowy
- ugotowany ziemniak w mundurku
- garść ziaren, np. słonecznika, czarnego i jasnego sezamu
Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, wirujemy w wirówce na sałatę lub osuszamy papierowym ręcznikiem i rwiemy na mniejsze części. Tofu kroimy w plasterki grubości ok. 3-4 mm i grillujemy lub podsmażamy na patelni z odrobiną roślinnego oleju. Odcedzamy i tofu wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Do miski wrzucamy sałatę, tofu, pokrojonego ogórka, pokrojonego w grubą kostkę ziemniaka oraz uprażone ziarna.
Taki lunch doda nam energii, ale także zapewni potrzebne składniki i witaminy, a sałatkę przygotowuje naprawdę bardzo szybko.